Xiaomi тестват подобни на iOS уиджети в MIUI 12.5

Потребителският интерфейс на Xiaomi се казва MIUI и е важен елемент от мобилната екосистема на компанията. Ако разполагате с устройство от Redmi, Мi или Pоco сериите вероятно са добре запознати със софтуера на компанията. Компанията разкри детайли за Enhanced Edition версията на MIUI 12.5 интерфейса, която ще е достъпна за премиум смартфоните на Xiaomi в следващите седмици.

От Xiaomi подготвят интересна оптимизация с разработването на система за уиджети, която наподобява дизайна на iOS. На този етап функцията има тестов характер и може да се изпробва от представителите на Beta Testing програмата на компанията в някои страни. Необходимо е да бъде инсталиран App Vault (v5.056) или MIUI Gallery (v2.2.21).

Компанията постепенно ще разширява обхвата на функцията до повече потребители. Тестовете разкриват, че ще е възможно да добавяме уиджети с променен дизайн и няколко размера: 2×2, 4×2, 4×4 и 2х3 от началния екран на смартфоните.

 

 

Aктуализацията включва още Widget Store, който улеснява избора и управлението на уиджетите в MIUI 12.5. Oчаква се тестовете да продължат около три месеца, като финалната версия ще е налична и за европейските потребители. Xiaomi работят активно над превръщането на MIUI е един от най-добрите UI интерфейси за смартфони.

Според официалния тракер МIUI 12.5 Enhanced Edition предлага оптимизации на 160 системни елемента, както и 224 при работата с мобилни приложения. Софтуерният екип на Xiaomi все още не е готов да разпространи новите функции до всички съвместими устройства.

Необходимо е още време да се оптимизира максимално работата на уиджетите, като ъпдейта ще е достъпен за повече устройства през есента.