Радев с първи думи след интервюто на Слави, опроверга Трифонов за саморедложилите му се министри

Длъжни сме не да бъдем оптимисти. Трябва да знаем какви ще са подследствията, ако няма ново правителство. До кога хората ще чакат решаването на елементарни политики, а става въпрос за отговорност. Това заяви пред журналисти в Родозем президента Румен Радев.

 

„Колко избори трябва да проведем, за да разберем, че без диалог не става, а на тези избори да разберем, че без коалиция не става? Има нещо много важно – тези министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане зад тях, какви принципи имат и в каква насока ще се работи. С каква подкрепа и какви приоритети“, попита президентъът. 

След като Слави Трифонов разкри в своето интервю пред БНТ, че министрите Кирил Петков и Асен Василев са предложили да останат в редовния кабинет на ИТН, той заяви: „От тези министри аз съм чул друга история. Не съм разследващ орган и не знам кой български гражданин с кого се среща.“

„Служебните министри са експерти и аз не мога като президент да кажа кой да прави партия и кой да става министър в редовен кабинет. Мога да подкрепям или не подкрепям политическите проекти, когато видя структура, програма“, каза той. 

„Аз вече заявих, че избори две в едно са срещу духа на Конституцията. Трябва да се търси баланса между цената на отделни избори и хората да ходят три последователни недели на избори, но трябва да се направят според Конституцията. До сега не е имало такова смесване. В края на краищата, нека кабинетът вземе това решение“, допълни Радев.