Google са платили $15 млрд. на Apple, за да бъдат основна търсачка в iPhone и iPad

Google и Apple са две от най-големите технологични брандове, които се конкурират в ключови сектори, сред които и световния пазар на смартфони. Въпреки това двете компании често намират начини да си съдействат и подходящ пример са договорните им отношения в сферата на търсенето. Известно е, че Google плаща внушителни суми за привилегията да бъде водеща търсачка за iPhone и iPad.

Това е сериозен източник на приходи за компанията, заради огромният брой потребители, които използват устройствата на Apple.

В същото време собствениците на iPhone и iPad имат възможността да използват най-добрите технологии, за да открият съдържание в интернет. В края на миналата година ви информирахме, че Google плащат между $8 и $12 млрд. годишно на Apple за да бъдат търсачка по подразбиране в iPhone.

 

 

Според данни на анализатори от Bernstein сумата, която Google превежда на Apple, за да са водеща търсачка се е увеличила допълнително. Последното плащане на компанията е в размер на $15 млрд., съобщава PocketNow. Споразумението между двете страни обхваща не само iPhone, но също iPad и компютрите MacBook.

Сумата вероятно ще продължи да се увеличава и ще достигне $18-$20 млрд. през следващата година. Припомняме ви, че Google платиха около $9 млрд., за да са търсачка в устройствата на Apple през 2018г. След това цифрата се увеличи до $10 млрд. през 2020г., за да достигне до $15 млрд.

Технологичният гигант увеличава периодично своите оферти, за да не позволи на други търсачки и най-вече Microsoft да предложат по-висока сума и да направят Bing основната търсеща машина в iPhone.

 

Oще от Digital: САЩ иска да принуди Apple и Google да приемат плащания от трети страни в App Store и Google Play