Samsung представиха първата 512GB DDR5 RAM памет в индустрията

Samsung генерират сериозни приходи от продажбата на хардуер на други производители. Това е ключов елемент от стратегията на компанията за доминиране на мобилната индустрия. Корейският гигант разработва собствена серия процесори Exynos, но също AMOLED дисплеи, DRAM и NAND памет модули. Неслучайно представителите на Galaxy серията използват най-добрите хардуерни компоненти.

Компанията е източник на водещи иновации и сега представиха първата DDR5-7200 памет с 512GB памет. Премиерата на новия продукт бе реализирана по време на Hot Chips конференцията на Samsung. Данните от официалната презентация разкриват, че DDR5-7400 модулите работят на 1.1 волта при 40% по-висока производителност и два пъти по-голям капацитет от DDR4.

Новото поколение DDR5 RAM памет е предназначена за корпоративните клиенти на Samsung и големите центрове за данни, съобщава TomsHardware. Moдулите са базирани на Same-Bank Refresh (SBR) технологията, която консумира по-малко енергия от DDR4-4200.

 

 

Специалистите на компанията комбинираха осем DDR5 модула, които са свързани помежду си с TSV технологията. Това представлява сериозни подобрение, в сравнение с DDR4 паметта, която е ограничена до не повече от четири DDR4  матрици. Въпреки по-плътният дизайн новите модули са с размери от 1 милиметър, спрямо 1.2мм. на DDR4 паметта.

Интеграцията на подобрен Decision Feedback Equalizer (DFE) ще подобрява допълнително силата на сигнала. Новата памет е не само по-малка на размери, но предлага по-голям капацитет, по-висока производителност, но и консумира по-малко енергия. Samsung планират да стартират масовото производство на DDR5 паметта с 512GB най-рано през 2023г.

В заключение ще отбележим, че 12-тото поколение Alder Lake чипове на Intel ще бъдат първите масови процесори с поддръжка на DDR5 в индустрията, чиято премиера ще е преди края на 2021г.