Samsung изпревариха Intel и са най-големият производител на полупроводници през второто тримесечие на 2021г.

Полупроводниците са ключов компонент от потребителската електроника, която използваме в своето ежедневие. Смартфоните са изградени от множество хардуерни модули, които гарантират широкият им набор от функционалности. Производителите са изправени пред необичайни затруднения в доставките, заради продължаващият недостиг на компоненти в индустрията.

Влиянието на тези процеси е различно в отделните технологични сектори, но обхваща все повече компании в световен мащаб.

Вече се забелязват и признаци на стабилизиране, които дават поводи за оптимизъм на анализаторите, че кризата може да бъде решена по-скоро. Пазарни наблюдатели от IC Insights публикуваха последния си доклад, който анализира световния пазар на полупроводници.

Според данните от проучването Samsung успява да възстановят загубените си позиции и отново да са най-големият производител в този сектор за второто календарно тримесечие на 2021г.. По този начин корейският гигант изпреварва своя най-голям конкурент, а именно Intel, които трябва да се задоволят с втората позиция, съобщава GizmoChina.

 

 

Корейският производител е увеличил продажбите си с 19% през второто тримесечие на годината, които достигат до $20.3 млрд. В същото време Intel доставят хардуер за $19.3 млрд. през април-юни, което очертава минимален ръст от 3%, в сравнение с предходната година. Анализаторите дори очакват разликата между двата най-големи бранда в пазара на полупроводници да продължи да се увеличава.

Прогнозите на IC Insights са, че Samsung ще успеят да реализират продажби за $22,3 млрд. през третото тримесечие. Това е с 10% повече от настоящият резултат и ще се превърне в предпоставка за още по-добро представяне на компанията на глобалния пазар. Увеличаването на цените на DRAM паметта има основен принос за успеха солидните позиции на Samsung.

Първите пет в списъка се допълват от TSMC SK Hynix и Micron, които увеличават приходите си с респективно 3%, 21% и 16% през второто тримесечие в световния пазар на полупроводници.