DDR5 RAM паметта ще е по-бърза от DDR4, но с едно сериозно ограничение

Производителите на хардуер очакват с нетърпение транзицията към DDR5 RAM памет, заради очевидните предимства на новата технология. Една от първите компании, която ще представи собствени DDR5 RAM модули е Corsair. Tук е момента да уточним, че най-мощните конфигурации ще гарантират четири пъти по-висока производителност от DDR4.

При всички положения много хора нямат търпение да се възползват сами от предимствата на новите модули.

Осезаемите подобрения в скоростта, обаче ще са свързани с един съществен недостатък. Първоначалните тестове на Corsair показват, че DDR5 RAM генериране твърде много енергия, спрямо DDR4.

Причината е свързана със самата структура на новата памет, информира DigitalTrends. Компанията уточнява, че е преместена регулацията на напрежението от самата дънна платка в RAM модула. Това решение на свой ред е причина за по-високата топлина във вътрешността.

Все пак предимствата по отношение на скоростта компенсират този недостатък на DDR5 RAM паметта.

 

 

Дори при най-ниските работни честоти DDR5 RAM паметта ще превъзхожда предходната технологията. Според официалните данни на Corsair може да очаквам трансфери със минимум 6400 МТ/s и най-много 12600 MT/s. Oчаква се също така технологията да осигурява тактова честота от 8400МHz.

Увеличението на скоростта няма да бъде единственото голямо предимство, тъй като DDR4 RAM паметта предлага максимален Dual In-Line Memory Module (DLMM) капацитет от 32GB. В същото време DDR5 RAM паметта ще увеличи тази стойност до 128GB, което задължително ще изисква по-добро охлаждане.

Това ще е възможно само с активиране на интегралните схеми за управлението на захранването (PMIC), както и модулите за регулиране на напрежението (VRM), смятат от Corsair.