Нов закон на ЕС може да накара Apple да използват USB Type-C в новите си смартфони

Apple изненадващо оборудваха iPad Pro с USB Type-C конектор, вместо Lightning кабела, който традиционно използват в своите джаджи. Компанията също така стартира продажбите и на обновена версия на iPad Air, която също разполага с USB Type-C. Тези действия закономерно предизвикаха спекулации, че Apple планират да заменят Lightning кабелите в iPhone и iPad с популярния USB стандарт.

Тук е момента да отбележим, че водещите производители на смартфони с Android и електронни устройства използват масово USB Type-C в новите си продукти.

Някои анализатори очакват iPad 6 mini да продължи новата стратегия и също да не използва Lightning кабел. Все още няма официално потвърждение от компанията.

Представителите на новата серия iPhone 13 няма да използва USB Type-C конектори, което ще продължи ангажимента на Apple към своя конектор. Плановете им могат да претърпят неочаквана промяна, която е свързана със законодателна инициатива на Европейската Комисия (ЕК).

 

 

Вече ви информирахме, че EC ще предложи законопроект за единно зарядно за мобилни устройства през септември. Съществува голяма вероятност депутатите да одобрят промените, което ще накара всички производители да преминат към USB Type-C. В противен случай няма да могат да продават своите продукти сред държавите-членки.

На този етап Apple се противопоставя на идеята да замени Lightning конекторите в iPhone, но ако законодателната инициатива на ЕС получи подкрепа ще се наложи да променят своето мнение. Официалното разглеждане на проекта е насрочено за септември, когато ни очаква премиерата на iPhone 13.

Въвеждането на унифицирани стандарти за регулация е редовна практика в други индустриални сектори и изглежда ще обхване и потребителската електроника.

 

Oще от Digital: Apple не иска да използва USB Type-C в ЕС защото това ще увеличи електронните отпадъци