Какво да очакваме от цената на DRAM паметта

Teхнологичната индустрия от месеци е засегната от криза с хардуерните доставки. Производителите са изправени пред недостиг на компоненти, който може да продължи дълго. Вече се забелязват признаци на стабилизиране, които ще стабилизират ситуацията в редица пазарни сегменти.

Последен доклад на анализатори от TrendForce разкрива и какво може да очакваме от пазара на DRAM памет до края на годината.

Според информацията имаме всички основания да смятаме, че цените на тези хардуерни компоненти ще отчете спад в следващите месеци. Конкретните стойности на поевтиняването няма да надхвърлят 5%.

Досегашните прогнози на TrendForce за развитието на същия сектор бяха, че увеличението на DRAM паметта през третото тримесечие ще е с по-малки темпове от очакванията. Сегашният доклад, обаче отбелязва важна промяна в трендовете и очакванията за периода между октомври-декември, съобщава TechRadar.

 

 

Преизчислението на договорените цени на DRAM е мотивирано от усилията на доставчиците да намалят цените, за да коригират наличния инвентар от DRAM модули. Това означава, че запасите на производителите са запълнени до такава степен, че е необходимо спад в цената, за да се реализира продажба и респективно печалба.

В най-голяма степен това важи за пазара на настолни компютри, където презапасяването е най-силно изразено. Премахването на ограниченията срещу коронавируса в доста държави, включително САЩ и Европа също стимулира поевтиняването на DRAM паметта.

Oт TrendForce са категорични, че търсенето на преносими компютри ще спадне, което ще свие търсенето. В резултат на всички процеси анализаторите прогнозират минимален спад в цената на DRAM от порядъка на 0-5% на годишна база. Изследването им е насочено към четвъртото тримесечие, когато традиционно производителите и крайните потребители са доста активни.

 

Oще от Digital: Цената на DDR3 DRAM паметта ще се увеличи с над 40% през 2021г.

TagsDRAM