Sony и Samsung са най-големите производители на CMOS сензори за смартфони

Камерите на смартфоните на практика премахнаха нуждата от специализирано устройство за снимане за повечето потребители. Колкото по-добри стават технологиите за мобилни устройства, толкова по-малко хора изпитват нужда да си купят фотоапарат. Това не е изненадващо, тъй като флагманите на Samsung, Huawei, Xiaomi и Apple предлагат впечатляващи възможности да улавяте какво се случва около вас.

Представата ни за мобилната фотография се променя в положителна насока с всяко ново поколение смартфони от висок клас.

В момента като стандарт в индустрията са устройства с тройни и дори четворни камери. Производителите използват сензори с различно предназначение и характеристики, за да извлекат максимума от хардуера на своите устройства. 

Сензорите от типа CMOS Image Sensors (CIS) са най-популярното решение сред устройствата с Android. Тази продуктова категория се доминира от две компании и това са Sony и Samsung. Данни от последен доклад на The Yole Development ни разкрива какви са актуалните трендове в индустрията.

 

 

Sony запазват лидерската си позиция и притежават 40% дял в пазара на CIS сензори през изминалата календарна година. Японският производител губи 2% от позициите, но въпреки това изпреварва със солидна преднина своя основен конкурент, а именно Samsung. Корейският гигант може да се похвали със солидно представяне, въпреки пандемията и ограниченията предизвикана от тези процеси.

Според официалните данни Samsung са отговорни за 21% от продажбите на CMOS сензори за смартфони през 2020г. Това е с 1% повече от позициите им преди година. Разликата между двата най-големи производителя остава твърде голяма. Със сигурност баланса на силите ще се запази, но е факт, че Samsung постепенно стават все по-влиятелни за сметка на своя конкурент.

OmniVision е третият най-голям производител в този сектор с 12% от продажбите за 2020г. Глобалният пазар на CIS модули е бизнес за $20.7 млрд., като 72% от доставките за генерирани от смартфоните.