Следващият процесор Samsung Exynos ще се разработва от изкуствен интелект

Samsung разработват собствена серия от процесори с името Exynos, които се използват от смартфоните Galaxy. Корейският производител предизвика голямо внимание към себе си с желанието да използват AMD GPU в новите си чипове. Графичната производителност е важен елемент от смартфоните и ще гарантира по-добри възможности за гейминг и поддръжка на видео с по-висока резолюция, скорост на кадрите и честота за опресняване.

Корейският гигант също така вече експериментира с AI система, която разработва самсостоятелно Exynos процесори от ново поколение.

Хардуерната платформа е създадена от Synopsys, които са водещ доставчик на Chip Design Software (EDA) специално за целите на проекта. Samsung искат да създадат първия мобилен процесор за масовия потребител, който е проектиран от изкуствен интелект.

Системата се казва DSO.ai и е специализирана да извършва милиони изчисления в секунда и обещава да ускори производството на полупроводници, но и навлизането на алтернативни чип дизайни. Подобни технологии се тестват още от Google и NVIDIA.

 

 

Модерните процесори разполагат с милиарди транзистори и са плод на десетилетия научни разработки на най-големите технологични компании. Използването на изкуствен интелект в определени фази от цялостния дизайн на чиповете може да ускори процеса и да намали разходите.

Teхнологиите на Synopsys използват т.нар. „Reinforcement Learning“ за извършването на сложни изчисления и решаване на най-комплексните математически проблеми. Специалистите на Samsung ще обучават DSO.ai за оптимизиране на процеса на съчетаването на всеки един хардуерен компонент от процесорите за смартфони.

Изкуственият интелект анализира огромни масиви от данни и извършва тестове за множество алтернативни настройки и конфигурации за максимален резултат. АI системата на Synopsys вече подобри ефективността с 15% в проектирането на чипове със софтуерните технологии на компанията.

Samsung се надяват AI платформата да намали с повече от 20% консумацията на енергия, при осезаемо по-висока производителност и работна честота на ядрата. Концепцията за процесори създадена от изкуствен интелект е любопитна, но едва ли ще видим първия Exynos чип с технологията преди края на 2022г.