Meteo Balkans показа с ВИДЕО каква голяма опасност е надвиснала над България

Синоптиците от Meteo Balkans показаха с видео-симулация каква голяма опасност е надвиснала над България. Според тях в идните дни над страната ни ще премине студент фронт. 
 

Модел на приближаващия студен фронт, очакващ да ни донесе очакваното захлаждане – сряда и четвъртък.

 
Очакват се пулсации между 15-25 m/s, а заедно с вятъра и температурите ще се понижат.

Около обяд ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност.

Гръмотевични бури очакваме да се образуват над планинските райони от Западна и Южна България, а по-късно през деня и над останалата част от страната – да превали и прегърми. Виждаме към края на анимацията на модела да се формира и орографска оклюзия.

 
Какво ще се случи?

Към 18-и август над България ще започне преминаването на студен атмосферен фронт от север-северозапад. Няколко дена по-рано част от студения фронт на северозапад от Карпатите се разделя на два клона (източен и западен ).
 

Западният клон преминава през цяла Сърбия и връхлита страната ни до обяд на 18-ти август.
Какво се случва с източния клон?
По същото време част от студения фронт, поради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък ) е принуден да заобиколи Карпатите, като променя посоката си и нахлува от североизток. Двата клона се засрещат в подветрените южни склонове на Карпатите, където образуват конвергентна линия.
 
Какво можем да очакваме?

Засрещането на тези потоци води до вертикални движения, образуват се облаци и могат да се образуват силни гръмотевични бури. Тази конвергентна линия може да предизвика значителни и продължителни валежи.
 

==========================================
 
Ъпдейт : 14.08.2021-00z
Прогноза : 18.08.21/00z-18.08.21/20z
Изчисленията продължават !
 
==========================================
 
Map: MeteoBalkans
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на , в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.