Видео картите на AMD и NVIDIA няма да поскъпнат до края на 2021г.

Свободната дистрибуция на видео карти от последно поколение продължава да бъде силно засегната от кризата в индустрията.

Огромният интерес на потребителите към системите за генериране на криптовалута, както и недостига на компоненти се отрази сериозно на тази продуктова категория. Крайният резултат е твърде малко количество на видео картите от висок клас в търговските и онлайн вериги по цял свят.

Анализаторите вече обсъждат усилено възможността на новите хардуерни решения на AMD и NVIDIA да поскъпнат заради актуалните тенденции в индустрията. Ключов компонент от структурата на видео картите е паметта и по-конкретно GDDR5 и GDDR6 RAM модулите. Последните доклади създават добри предпоставки да очакваме стабилизиране на цените на видео картите в световен мащаб.

През последните месеци бяха предприети сериозни действия за редуциране на големи компютърни конфигурации за генериране на виртуални валута. Това предизвика спад в цената на тяхната стойност, но също по отношение на търсенето на видео карти и DRAM паметта, съобщава TechRadar.

 

 

Комбинацията от гореизброени процесори ще стабилизират цените през втората половина на годината. Намаляването на цената за производство на GDDR6 RAM паметта ще има важно значение и за популярността на Xbox Series X и Sony PlayStation 5, които също използват този хардуер.

Водещи имена като Samsung и TSMC дори обмислят да възприемат стратегия за намаляване на цената за някои от големите си клиенти като NVIDIA и AMD.

По този начин геймърите, обикновените потребителите и хората, които проявяват интерес към виртуалните валути ще имат много повече възможности за купуване на видео карти от ново поколение в следващите месеци.