Intel ще се превърнат в конкурент на TSMC до 2025г.

Intel възнамеряват да се превърнат в по-сериозен конкурент на големите азиатски производители на хардуер. Амбициозната стратегия на компанията ще обхване следващите пет години, в които ни очакват интересни премиери. Intel са си поставили за цел да изостанат наваксването от брандове като TSMC през 2024г.

Само година по-късно Intel очакват да изпреварят своя конкурент, но също и друг водещ производител в индустрията, а именно Samsung.

Teхнологичният гигант е отделил внушителен бюджет и ще инвестира милиарди долари за модернизация и разширяване на производствения капацитет на своите съоръжения.

Вече знаем, че Intel са получили договор за производство на мобилни процесори за Qualcomm. Това може да се превърне в сериозен източник на приходи за компанията в дългосрочен план. Ключовият елемент от стратегията на Intel е т.нар. „20А“ хардуерна платформа, която се очаква да е произведена с 2-нанометрова технология, информира asia.nikkei.com.

 

 

Идеята е инвестициите и усилената работа на специалистите на Intel да им позволи да изпреварят Samsung и TSMC в премиерата на първите 2nm процесори. Най-рано може да очакваме подобни архитектури в края на 2024г. Плановете на компанията ще бъдат подпомогнати и от инициативи на американското правителство, което ще отдели над $52 млрд., за стимулиране разработката на полупроводници.

Първите 3-нанометрови процесори вероятно ще с налични през втората половина на 2022г. Това е последната стъпка преди да се премине към 2nm решения, които се отличават с допълнителни оптимизации. Привличането на голям брой клиенти към технологиите на Intel ще бъде ключово за стратегията им да изпреварят TSMC и Samsung до 2025г.