ARM създадоха гъвкав чип за преносими джаджи, който не използва силиций

ARM е компания с огромно влияние в мобилната индустрия, тъй като технологиите им се използват от най-големите производители на хардуер. Водещи брандове като Qualcomm, MediaTek и Samsung лицензират Cortex ядрата и Mali GPU модулите в свои собствени архитектури. По този начин процесорите от Exynos, Snapdragon и Dimensity сериите, с които работят най-популярните смартфони на пазара са базирани на разработки на ARM.

Специалистите на ARM привличат вниманието ни с уникален проект на миниатюрен процесор, който се казва PlasticARM.

Това е първият работещ чип на компанията, който функционира без да използва силиций, съобщава LiveMint. Както името подсказва PlasticARM използва тънък слой транзистор, който се състои от метален оксид и е разположен върху гъвкава основа.

Базата на процесора използва пластмасово покритие за някои от компонентите на PlasticARM. Според официалните данни това е 32-битова архитектура с едва 128 байта RAM и 456 байта памет. Идеята е този дизайн да намери място в бъдещи преносими джаджи и устройствата с Интернет на нещата.

 

 

Иновативният хардуер не е достатъчно мощен за умни часовници и смартфони. Въпреки това ARM твърдят, че структурата на PlasticARM е 12 пъти по-сложна, спрямо предходните опити за гъвкава електроника, съобщава AndroidAuthority. В създаването на архитектурата активно участие има и PragmatIC, които осигуряват гъвкавите IC компоненти.

Първата версия на процесора може да достигне максимална тактова честота от 29KHz, което е твърде ниска стойност за мобилната индустрия, Консумацията на енергия е само 10 микровата, като експертите на ARM ще продължат активно да работят въру архитектурата.

Предимствата на PlasticARM го превръщат в оптимално решение за използване в умни сензори, които се залепват за кожата.

 

TagsARM