Съосновaтелят на Wikipedia е на мнение, че онлайн енциклопедията не е достоверен източник на информация

Wikipedia e един от най-популярните и информативни сайтове в интернет. Резултатите от онлайн енциклопедията често се индексират приоритетно от Google Search. Огромната база данни на Wikipedia е много полезна да научим нови и интересни неща.

Въпреки това не трябва да бъдем на 100% сигурни в достоверността на фактите, които предлага Wikipedia.

Подобно опасение изрази Лари Сангер, който е съосновател на най-голямата енциклопедия в интернет. В свое интервю за Lockdown TV, коментирайки технологичния свят той изрази съмнение, че Wikipedia е достоверен източник на информация.

Лари Сангер подкрепя идеята за платформа с отворен код, която е безплатна и достъпна за всички. Все пак смята, че външни фактори могат да влияят на качеството на съдържанието в Wikipedia и респективно на достоверността на изложението факти в определени публикации.

 

 

Влиятелни хора и компании могат да манипулират определени страници в Wikipedia и точно това се случва, според Лари Сангер.  Политическо влияние на деликатни теми може да доведе до премахване на публикации или до промяна на същността на фактите.

Подобни действия се случват, както в бедните страни, така и в развити демокрации в САЩ. Промяната на съдържание. Съоснователят на Wikipedia смята, че статута на енциклопедията като единствен и легитимен източник на информация се е променил през годините.

В сегашният си вид Wikipedia е доста по-различна от ранните си години, което е провокирано от специфичните нагласи и интереси в модерното интернет общество. Милиони потребители всеки ден черпят информация от Wikipedia и ще продължат да го правят въпреки външното влияние над информацията.