Какво представлява Pegasus – софтуера, с който са шпионирани хиляди потребители на Android и iOS

Зловредният софтуер продължава да бъде една от най-големите заплахи за потребителите. Активността в интернет е съпътствана от тракери и фишинг страници, които могат да крият сериозни рискове за сигурността. Мобилните устройства са обект на специално внимание oт хакерите, заради невероятната им популярност.

Шпионирането на потребителите може да генерира приходи за рекламните компании, но също така да има съвсем различно измерение, ограничавайки свободата на потребителите.

Точно такъв е случая с Pegasus софтуера, който е използван за шпиониране на хиляди потребители по цял свят.

Неправителствените организации NGO Forbidden Stories и Amnesty International получиха файл с над 50 хил. телефонни номера на хора, които са следени с Pegasus. След това новината обиколи интернет пространството, като базата данни включва информация за 1000 души от над 50 държави.

Жертвите включват над 180 журналисти от медии като CNN, New York Times и Al Jazeera, но също политически активисти и бизнесмени от цял свят, съобщава TechRadar.

 

 

Софтуерът e създаден от израелската компания NSO Group, която се твърди, че го е продала на правителства и държавни агенции. Pegasus е използван за следене на хиляди потребители без знанието им, основно представителите на опозиционни групировки и политически формации. Всъщност това не е първият път, когато зловредния софтуер привлича обществено внимание.

WhatsApp заведоха дело срещу създателите на Pegasus с обвинения, че над 1400 потребителите от 20 държави са били таргетирани със софтуера от хакери. Правата на NSO Group за използване на приложението бяха отнети след отказа да признаят своите действия.

Pegasus е създаден да инфектира смартфони с Android и iPhone, като работи във фонов режим, скрит като легитимен системен ресурс на операционната система. Ако софтуер попадне в устройствата има пълен достъп до съобщения, снимки, имейли и дори може да записва видео разговори.