Първенство и при 15-годишните, реши УС на БФБ

Управителният съвет на БФБаскетбол прие важни промени в Правилата за провеждане на Държавните първенства при подрастващите. Заявки за участие в различните възрасти при двата пола се приемат до 30 юли.

По предложение на Треньорската комисия към БФБаскетбол, въведена беше нова възрастова група – за момчета до 15-годишна възраст. Условието за участие в това първенство е да има най-малко 8 картотекирани състезатели, навършващи 15 години в годината на провеждане на финалите на шампионата.

Това изискване е валидно и за шампионата при 13-годишните момчета, което се проведе и тази година. Така отборите, които ще участват при 13 и 15-годишните, трябва да имат картотекирани поне по 8 баскетболисти, родени съответно през 2009 и 2007 г.

На отбор, който се яви за официален мач с по-малко от 6 състезатели на възрастта се присъжда служебна загуба. 

Промени бяха направени и в системата за провеждане на шампионатите в Елитните групи. Решено беше в А и Б финалните турнири за юноши до 19 години, юноши до 16 години и момчета да участват по четири отбора в два дни.

Въведено бе изискването всеки домакин на турнир да определи отговорник по спазването на мерките срещу КОВИД-19 и да изпрати на БФБаскетбол и Съдийската колегия името и контактите му една седмица преди провеждането на състезанието.