Процесорите за бъдещите смартфоните на Google ще използват АМD GPU

Google искат да установят пълен контрол над софтуера и хардуер на устройствата от Pixel серията. Компанията от дълго време проявява интерес към разработката на собствени процесори, с които да оптимизира работата на своите смартфони. Тази стратегия осигурява редица предимства за Google, включително и с икономически ползи.

Разработката на хардуер за мобилни устройства е сложен процес и Google са готови да осигурят все по-сериозен капитал, за да реализират своите амбициозни планове.

Според непотвърдена информация е възможно Google Pixel 6 да бъде първият смартфон със собствен процесор на компанията.

Кодовото име на архитектурата е Whitechapel, което ще присъедини Google към други производители като Apple, Samsung и Huawei. Новият процесор се очаква да бъде разработен с 5-нанометрова LPE технология на Samsung, което ще превърне Pixel 6 и Pixel 6 Pro в един от най-бързите смартфони, които ще видим през 2021г.

 

 

Google Whitechapel вероятно ще е базиран на Three-Cluster дизайн, който включва по две Cortex-A78 и Cortex-A76 ядра, които са допълнени от три Cortex-А55 и едно премиум Cortex-X1 ядро. Компанията иска да използва технологии AMD в разработката на графичния процесор за първия си процесор за смартфони.

Интеграцията на AMD GPU ще гарантира допълнителни подобрения в скоростта, но и оптимизация на енергия при интензивна работа. Google искат да предложат на потребителите най-модерните хардуерни технологии в устройствата с бранда Pixel. Всъщност Whitechapel е само първата стъпка в мащабния проект на компанията, съобщава wccftech.

Сигурността ще бъде водещ приоритет и ще се гарантира от чип с името Dauntless, който ще работи с Android и Chrome OS. Архитектурата представлява наследник на Titan-M чиповете в предходните генерации на смартфоните Pixel .

В заключение ще отбележим, че Samsung също искат да използват AMD GPU в бъдещите версии на Exynos процесорите.