Intel разработват конкурент на ARM процесорите на Apple и NVIDIA

Intel имат амбициозни планове да бъдат по-конкурентни на AMD в световния пазар на процесори за компютри. Компанията остава уверена, че ще компенсира изоставането от своя конкурент от последните години. Вече ви информирахме, че новият шеф на Intel иска компанията да произвежда по-добри процесори от Apple.

Технологичният гигант е притеснен от сътрудничеството с ARM, което направи възможно разработката на Apple M1 процесора.

В дългосрочен план това може да се превърне в сериозна заплаха за бизнес развитието и позициите на Intel в индустрията. Ново партньорство със SiFive може да се превърне в желаното алтернативно решение за компанията.

Общият им проект се очаква да доведе до създаването на 64-битов процесор, който ще бъде произведен с усъвършенствана 7-нанометрова технология. Въпросната архитектура се разработва като конкурент на ARM-базираните чипове на Apple и NVIDIA. Сътрудничеството ще позволи на Intel да лицензират уникалните технологии на SiFive, за да превърнат проекта в реалност.

 

 

Koнкретните планове на Intel предвиждат да използват SiFive P550 ядра  в предстоящата платформа Horse Creek. Toва е най-мощната хардуерна разработка на SiFive, която ще бъде съчетана с последните DDR и PCle решения на Intel. Tехническите параметри все още не са известни, като платформата ще е фокусирана върху IoT джаджите и смартфоните.

Intel дори предложиха сума от $2 млрд., за да придобият SiFive. Сделката не се реализира, но разговорите между двете страни задълбочиха партньорството им през последните месеци. През март SiFive обявиха, че ще осигурят достъп на Intel до RISC-V решенията с отворен код. Договорката премахва лицензионните такси и идеята специалистите на Intel да модифицират платформата.

Horse Creek е закономерен отговор на компанията срещу сделката между NVIDIA и ARM. Първите процесори с новия чип дизайн вероятно ще бъдат представени официално през 2022г.