Основателят на McAfee, Джон Макафи бе открит мъртъв в затворa

Teхнологичната индустрия загуби една от най-ексцентричните си личности. Създателят на антивирусния софтуер McAfee бе открит мъртъв в килия в Барселона. Това се случва само няколко часа, след като испанския съд окончателно се съгласи да го екстрадира в САЩ. Причината за това решение са обвинения свързани с укриване на данъци от основателя на aнтивирусния софтуер MacAfee.

В официално изявление Каталунското министерство на правосъдието заяви, че медиците в затвора са положили усилия да реанимират Джон Макафи, но опитите им остават неуспешни. Всички доказателства водят към тезата, че става въпрос за самоубийство, която ще трябва да бъде потвърдена от предстоящо разследване.

Властите в САЩ също така обвиняват Джон Макафи, че в продължение на години е използвал нерегламентирани бизнес практики в сферата на криптовалутите. Ако всички повдигнати обвинения бъдат потвърдени от съда създателя на антивирусния софтуер можеше да отиде в затвора за десетилетия, съобщава Wired.

 

 

Припомняме ви, че Джон Макафи бе арестуван в Испания през октомври преди да се качи на самолетен полет за Турция. Полицията повдигна обвинения, че не е подавал данъчни декларации в продължение на четири години въпреки, че през този период е генерирал приходи от милиони долари.

Джон Макафи е работил като консултант за търговия с криптовалута и също така продава правата върху историята на своя живот. Шефът на McAfee е укривал активи в големи размери, сред които множество недвижими имоти и яхта, които са регистрирани на други лица.

От своя страна Джон Макафи винаги е твърдял, че има план да бъде задържан на всяка цена от американските власти. Публикация в Twitter преди две години предизвика широка вълна от коментари, тъй като създателя на McAfee потвърди, че не е плащал данъци през последните осем години, тъй като това е нелегално.

 

Oще от Digital: McAfee продават бизнеса си за корпоративна сигурност на STG за $4 млрд.