Samsung ще представят процесор за смартфони с AMD GPU през юли

Samsung разработват собствена серия процесори с името Exynos, която се използва от смартфоните Galaxy. Компанията следва стратегията да продавa версии на своите флагмани в две конфигурации. Едната от тях използва Samsung Exynos, а другата се захранва от актуалния Qualcomm Snapdragon чип.

Тазгодишните премиум смартфони от Samsung Galaxy S21 серията не правят изключение.

Корейският производител също така произвежда NAND/DRAM памет за мобилни устройства. По този начин Samsung предлагат най-модерните хардуерни иновации, но също така могат да генерират по-високи приходи от продажбата на смартфони.

Голям интерес предизвиква партньорството между Samsung и АМD. Двете компании си сътрудничат от дълго време, за да оптимизират AMD GPU технологии в бъдещите версии на Exynos процесорите. Очаква се сътрудничеството да подобри значително графичната производителност на смартфоните от Samsung Galaxy гамата.

 

 

Последното потвърждение за общите им планове стана факт на Computex 2021 в началото на месеца. Тогава AMD разкриха, че следващия процесор Exynos ще бъде базиран на RDNA2 микроархитектурата. Това е същата технология, която се използва от Sony PlayStation 5, Xbox Series X и новите AMD Radeon RX видео карти, съобщава SlashGear.

Mобилната версия ще включва лимитации, но обещава да подобри сериозно възможностите на смартфоните. Потребителите ще имат достъп до уникални функционалности като Ray Tracing и Variable Rate Shading, които са отличителни характеристики на конзолите, лаптопите и компютрите.

Технически спецификации все още не са известни, но официалнатa премиера на първия Exynos процесор с AMD GPU ще стане факт през юли, според популярният блогър Ice Universe. Датата ще бъде обявена скоро, като е възможно Galaxy Z Fold 3 и Galaxy Z Flip 3, които ще видим на 3 август да са първите устройства с Exynos AMD GPU.

 

Още oт Digital: Samsung разработват Exynos процесор за лаптопи