Защо зависимостта на технологичната индустрия от производителя на чипове TSMC е притеснителна

TSMC има пазарна капитализация от $550 млрд., което я превръща в 11-тата най-богата компания в световен мащаб. Въпреки това е възможно много хора дори да не са чували името на този бранд. Тайванският производител създава хардуер за увеличаващ се брой популярни брандове, сред които Apple, AMD, Intel, MediaTek и др.

Няма да е пресилено да кажем, че от доставките на TSMC зависят почти цялата технологична индустрия. Продължаващият недостиг на компоненти в световен мащаб продължава да се разраства и това може да предизвика допълнителни затруднения. Специфичната ситуация може да отложи или забави производството на договорените процесори.

Липсата на реална алтернатива на TSMC, които са генерирали 56% от приходите на световния пазар на процесори през първото тримесечие също може да допринесе за негативно развитие. Желанието на Китай да контролират Тайван, където е ситуирана голяма част от световната хардуерна продукция също създава поводи за притеснение, според Wall Street Journal.

 

 

Доклад на Capital Economics разкрива, че 92% от най-добрите чипове в света се създават от TSМС, a останалите от корейския гигант Samsung. Трябва да отбележим също, че TSMC вече са доста вили приблизително 1.4 млрд. процесора за смартфони, които имат транзистори, които са 1000 пъти по-малки от човешки косъм.

Най-мощният чип създаван от Apple досега също е създаден от тайванския производител. Apple M1 е впечатляваща архитектура, която се използва от новите версии на MacBook и iPad. Използването на усъвършенствана 5-нанометрова технология позволява интеграцията на 16 млрд. транзистора в един чип.

Зависимостта на технологичната индустрия от TSMC в контекста на недостига на компоненти може да има катастрофални последици в дългосрочен план. Ако компанията не успява да произведе необходимия брой чипове, за да изпълни актуалните договори това ще засегне премиерата на много нови устройства.

Инвестициите в нови производствени съоръжения изисква не само внушителни средства, но и време, за да бъдат изградени и преведени в експлоатация.