Apple разработват функция за сигурен логин без пароли, чрез Face ID и Touch ID

Паролите са най-разпространеният метод за логин в сайтове и приложения. Въпреки това запомнянето на сложни комбинации продължава да е проблем за доста хора. Мениджърите за пароли са ефективно решение, но не са достатъчно популярни сред масовия потребител. Смартфоните предлагат разнообразие от биометрични технологии, с които да отключваме безопасно екраните на устройствата.

Сензорите за пръстов отпечатък са допълнени от скенери за ириса на очите и от умни системи за лицево разпознаване. Apple е една от най-активните компании, когато става въпрос за биометрични технологии. Специалистите на технологичния гигант вече разработват полезна функция с името „Passkeys“, която ще премахне нуждата от пароли.

Вместо това собствениците на iPhone ще могат да се логват в своите устройства, като използват верификация с Face ID или Touch ID, информира Mashable. Плановете на компанията предвиждат не само мобилните устройства с iOS 15 да работят с функцията, която ще е налична и за macOS Monterey.

 

 

Необходимо е да се осигури поддръжка на разработчици от трети страни, за да се извлече пълния потенциал на Passkeys в iCloud Keychain. Самият процес е максимално опростен, като всеки път, когато видите „Sign In“ страница за логин ще може да го направите с Face ID или Touch ID. По този начин няма да ви се налага да помните и въвеждате пароли за достъп до всички сайтове и приложения, които използвате активно.

Иновативната функционалност е базирана на WebAuthn стандарта с отворен код, който създава два криптографски ключове. Единият от тях е с публичен достъп, а другият е поверителен. Голямата разлика с паролите е, че въпросния ключ не се споделя с отдалечени сървъри, за да гарантира идентификацията.

 

Oще от Digital: Най-интересните функции в iOS 15