Samsung ISOCELL JN1 е новият 50MP камера сензор за смартфони на компанията

Корейският производител е един от водещите разработчици на камера технологии за смартфони.

Samsung водят сериозна конкуренция с OmniVision и Sony, които също имат силни позиции в тази пазарен сектор. Последните сензори на Samsung поддържат 108-мегапикселова резолюция, но компанията се очаква да увеличи допълнително тази стойност.

Вече ви съобщихме, че Samsung разработват 600-мегапикселова камера за смартфони. Компанията представи официално нова камера с 50-мегапикселова резолюция, която се казва ISOCELL JN1. Водещ приоритет в разработката на модула е ултратънките размери.

Според официалните данни камерата е с размер от 1/2.76 инча и предлага пиксели с големина от 0.64 микрона. Това са по-ниски стойности от възможностите на ISOCELL GN1 и ISOCELL GN2. Компактните размери превръщат новият модул в подходящо решение за телефото, Ultra-Wide и селфи камери.

Samsung твърдят, че са намалили височината на сензора с около 10%, спрямо предходните модули от серията.

 

 

Качеството на видео съдържанието и снимките няма да бъде толкова добро, както при ISOCELL GN1 и GN2. Това важи особено за ситуациите, когато няма достатъчно светлина. Новата камера се възползва от предимствата на ISOCELL 2.0 технологията, която бе представена в началото на 2021г.

Подобренията в 50-мегапикселовата камера включват и 16% по-добра чувствителност към светлина от предходните сензори. Очаква ни традиционната конфигурация 4-in-1 Pixel Binning, при която се комбинират данните от четири пиксела с размер от 0.64 микрона, за да се създаде изображение сравнимо със снимките направени от 12.5МР сензор при големина от 1.28 микрона.

Технологията Smart ISO ще гарантира по-добър динамичен диапазон, два пъти по-бърз автофокус, поддръжка за 4K видео с 60 кадъра в секунда и 240fps при Full HD резолюция.