OLED дисплеите уморяват повече очите от LCD екраните, според DxOMark

Технологията OLED предлага редица предимства, което е причината да се превръща в предпочитан избор за производителите. Samsung са световен лидер в производството на OLED дисплеи и имат сериозен принос за популярността на екраните в тази категория. Няма как да не сте забелязали трептенето на екрана при възпроизвеждане на екрана, което е най-видимо при включване или изключване.

Този процес е съпроводен от физиологична реакция, при която човешкото око реагира по-продължително на въпросното трептене, като ириса се свива и разширява съобразно промените в яркостта.

На пръв поглед това е безобидно, но е причина за главоболието и умората в очите, която възниква при продължително гледане в екрана на смартфоните.

Aко няма достатъчно светлина проблема може да е още по-сериозен. Причината за умората в очите е свързана с разликите между двете технологии. Традиционните LCD екрани не излъчват светлина, но използват силна LED подсветка. В същото време при OLED всеки пиксел излъча светлина самостоятелно.

 

 

Дисплеите на смартфоните са изградени от множество диода, които са OLED или LED. Физическите им характеристики им позволяват да бъдат затъмнявани с промяна в електричеството (mA), което влияе директно на цветовете им. Водещите производители използват техника наречена Pulse Width Modulation (PMW), за да затъмняват дисплеите, когато е необходимо.

Така светлодиодите се включват и изключват с различни импулсни честоти, съобщава GizChina. Обикновено не виждаме трептенето при LED дисплеите, като продължителността зависи от степента на включване и изключване на светодиода. Колкото по-дълъг е този период, толкова по-тъмен ще бъде екрана.

Зрителният ефект при OLED дисплеите е много по-осезаем, тъй като честотният диапазон варира между 50-500Hz, докато при LCD  започва при 1000Hz. Човешкото око е чувствително към трептене до 250Hz при повечето хора, което е причината OLED екраните да причиняват по-често умора от LCD панелите, според DxOMark.

 

Oще от Digital: Китайските производители инвестират все повече в OLED дисплеи за смартфони