АМD ще представят Ryzen 7000 и Radeon RX 7000 през 2022г.

AMD се превърнаха в една от компаниите, която взе активно участие на Computex 2021. Teхнологичното събитие бе свързано с интересни премиери и концепции, които тепърва ще се развиват от водещите брандове. В момента AMD предлагат разнообразно портфолио от процесори във всички ценови класове, с което конкурират успешно Intel.

Именно заради това компанията не избързва с премиерата на Zen 4 и RDNA 3 архитектурите, които ще намерят място в бъдещите продукти от Ryzen серията.

AMD се въздържаха да коментират Ryzen 7000 и Radeon RX 7000, тъй като не планират да представят хардуер с новите технологии преди следващaта година.

Според данни на DigitalTrends можем да очакваме премиерата на продуктовите линии да бъде реализирана по едно и също време. Почти сигурно AMD ще покажат първите представители на Ryzen 7000 и Radeon RX 7000 през през четвъртото тримесечие на 2022г.

Тази стратегия ще им осигури важно предимство в конкуренцията с Intel и NVIDIA.

 

 

Oт една страна компанията ще се възползва от активността на потребителите през празничния сезон, а от друга ще предоставят повече време на Ryzen 5000 и Ryzen 6000 сериите да отчетат достатъчно високи продажби. Новите процесори и видео карти ще бъдат произведени с усъвършенствана 5nm технология.

Кодовото име на Ryzen 7000 чиповете е Raphael и ще бъдат базирани на Zen 4 дизайна, който се отличава с по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия. AMD ще използват същия 40х40mm размер на AM5 сокета за Ryzen 7000, както настоящия AM4.

Очакванията са процесорите да предложат поддръжка за двуканална DDR5 памет, както и PCIe 5.0 интерфейса. Хардуерните технологии ще гарантират 2.5х по-бърза скорост на работа на RX 7000 видео картите, в сравнение с RX 6900 XT. 

За да постигнат този ефект AMD ще слеят две ядра в един и същи модул и така ще гарантират два пъти повече CPU модули, дори от най-бързата Radeon видео карта досега.