Недостигът на чипове може да продължи години, според шефа на Intel

Главният изпълнителен директор на Intel изрази мнение, че може да отнеме няколко години, за да бъде разрешен глобалният недостиг на полупроводници.

Този проблем вече се отрази негативно на световния пазар на автомобили, но засяга сериозно и други пазарни ниши, включително потребителската електроника.

Пат Гелсингер използва виртуалната сесия на компанията по време на Computex 2021, за да коментира актуалната тема в индустрията. Според него тенденцията да работим и да се обучаваме от комфорта на домовете си през пандемията е довел до експлозивен растеж в пазара на полупроводници.

Тези процеси са натоварили значително глобалната верига за доставки. Шефът на Intel е на мнение, че вече са предприети стъпки за преодоляване на ограниченията в краткосрочен план. Въпреки това Пат Гелсингер смята, че може да са необходими няколко години преди индустрията да се възстанови напълно, информира Reuters.

 

 

В интервю за Washington Post през април най-важният човек в структурата на компанията също направи подобна прогноза. Тогава Пат Гелсингер обърна внимание на факта, че в следващите шест до девет месеца ще започнат да произвеждат чипове за преодоляване недостига в американските автомобилни заводи.

Само месец по-рано стана ясно, че Intel ще инвестира $20 млрд. в нови фабрики и ще произвежда процесори за други компании.  Плановете за експанзия включват и изграждане на две нови фабрики в Аризона, както и отваряне на съоръженията за външни клиенти. Шефът на Intel уточни още, че се планира увеличаване на операциите и в други ключови райони в САЩ и Европа.

Конкуренцията в сектора е изключително ожесточена и Intel ще трябва да се съревновават директно с TSMC и Samsung в производството на полупроводници.