ARM представи най-бързите си CPU и GPU процесори

АRM е компанията, която разработва технологиите използвани в мобилните процесори за смартфони. Специфичният бизнес модел позволява на английския производител да лицензира Cortex чип дизайните за други компании. Това гарантира допълнителни модификации от брандове като Samsung, Qualcomm, МеdiaTek и др.

По време на специално събитие разбираме повече детайли за Total Compute инициативата, която е базирана на  новата Armv9 архитектура.

Амбициозните планове предвиждат технологията да стане част от бъдещите версии на Cortex CPU, Mali GPU и CoreLink. Концепцията на Total Compute е да намери място в разнообразие от устройства.

Най-голям интерес несъмнено предизвика ARM Cortex-X2 процесора, който е най-бързия CPU модул създаван от компанията досега. Производителите на смартфони и лаптопи могат да очакват с 30% по-висока производителност от настоящите възможности, които предлагат чиповете на ARM.

Любопитна подробност е, че ARMv9 е първата нова архитектура за процесори на компанията от десетилетие насам, която съответно ще окаже стратегическо значение за присъствието им в индустрията през следващите месеци.

 

 

Според официалните данни Cortex-A710 е първото „голямо“ ядро“ с ARMv9, което ще видим в стандартните big.LITTLE конфигурации на ARM. Бъдещите устройства, които използват тази хардуерна иновация ще бъдат с 10% по-бързи и ще консумират с 30% по-малко енергия. Cortex-A510 е първото „малко“ ядра с технологията, което ще допринесе за 35% увеличение в производителността,

ARM обещават и тройно по-висока скорост при изчисления с машинно обучение. Актуализираните графични чипове от Mali GPU бранда ще са в състояние да извършват с 35% по-висока скорост интензивните задачи и са предназначени за бюджетни преносими компютри, като хромбуците. Mali-G610 предлага съчетание от някои сходни функции на достъпна цена.

Графичният чип Mali-G510 ще подобри работата на смартфоните от средния клас, както и на смарт телевизорите със 100% подобрение при задачите с машинно обучение и 22% при консумацията на енергия. Водещи производители вече са провели тестове и са одобрили новите хардуерни решения, като сред тях са Samsung, Zoom и MediaTek.

 

Oще от Digital: Защо АRM ще се превърнат в сериозен конкурент на Intel и AMD през 2021г.