USB Type-C ще поддържа 240W зареждане

USB Type-C е актуалната версия на универсалния стандарт за свързване, който се използва масово от все по-голям устройства в различни пазарни сектори. Организацията USB-IF натоварена с разработката подготвя актуализация на спецификациите с интересно подобрение. В момента ограничението за захранване на устройства, чрез USB Type-C порт е 100W.

Следващият ъпдейт ще увеличи тази стойност до 240W, благодарение на опция с името Extended Power Range (EPR).

Подобренията в стандарта ще го направят още по-подходящ избор за производителите на геймърски лаптопи, 4K монитори, принтери и друга периферия към USB Type-C връзката. Кабелите необходими да достигнат оптимална мощност ще трябва да отговорят на допълнителни изисквания.

Така например конекторите ще трябва да добавят визуален символ, който информира потребителите за поддръжката на 240W зареждане. Новата версия на USB Type-C ще направи технологията още по-популярна, тъй като тази мощност е достатъчна да се зареди 32-инчов Dell UltraSharp монитор с 4K резолюция, който е с максимална консумация на енергия от 230W или 17″ HP Omen лаптоп.

 

 

Лазерните принтери са друг пример за устройства, които ще могат да се възползват от предимствата на 240W зареждане. USB Type-C вече от няколко години набира популярност и заради своя отличителен дизайн, при който няма значение как сте поставили кабела в порта за зареждане. Този стандарт е оптимизиран да работи с разнообразие от устройства от смартфони до компютри.

Все още е необходимо време преди да станем свидетели на масовото навлизане на устройства с USB 4. Оптималната скорост за пренос на данни вече е 40Gbps, което е идентично с възможностите на Thunderbolt 4. Твърде малко устройства, обаче са базирани на модерния стандарт. Именно заради това всяка актуализация на USB Type-C е добре дошла заради множеството USB 3.2 устройства.

Новите кабели, които ще са съвместими с Extended Power Range (EPR) е необходимо да поддържат до 5А и 50V, за да гарантират максимална мощност.