Цената на RAM пaметта ще се увеличи с 10-20% до края на 2021г.

Високото търсене към персоналните компютри и покупката на хардуер вече предизвика недостиг на компоненти в световен мащаб. Водещите компании изпитват все по-големи трудности в набавянето на досттъчно части за бъдещите си устройства. Ситуацията е доста неприятна и обхваща HDD / SSD дисковете. За съжаление все още не се забелязват признаци на стабилизиране.

Експерти на Digitimes дори твърдят, че през следващото тримесечие ситуацията ще се задълбочи. Ако данните им намерат реално проявление това означава, че DRAM паметта ще поскъпне с двуцифрени стойности в периода между юни и септември, информира TechRadar. Прогнозите са конкретното увеличение да варира между 10 и 20%.

Преминаването към DDR5 също допринася за развитието на тези процеси. Големият интерес на потребителите към хардуера в категорията също усложнява актуалната ситуация в индустрията.

 

 

Трудно е да се предвидят предстоящи процеси, но при определени модули памет ръста може да премине 25%. На пръв поглед стойностите могат да не са толкова високи, но дори 3-5% оскъпяване на лаптоп или настолен компютър може да е ключово. Експерти на TrendForce изразиха подобно мнение, тъй като очакват между 23.38% увеличение на RAM паметта.

Ако обмисляте покупка на нов хардуер определено трябва да обърнете специално внимание на развитието на процесорите в индустрията. Водещите производители ще трябва да се съобразят с поскъпването на RAM паметта и да опитат да компенсират подобаващо увеличението. По всичко личи, че индустрията няма да се нормализира поне до последните месеци на 2021г.