Операционната система HarmonyOS за смартфони ще бъде представена на 2 юни

Huawei официално потвърдиха, че скоро стартират актуализациите към новата операционна система. HarmonyOS вече е достъпна за умни джаджи с Интернет на нещата и телевизори, но собствениците на смартфони също ще могат да работят с нея. Новите данни в социалната мрежа Weibo потвърждават, че разпространението на ъпдейтите в Китай започва на 2 юни.

Премиерата на HarmonyOS за мобилни устройства ще отбележи важен етап в еволюцията на платформата.

Разработката на софтуера стартира в средата на 2019г., когато започнаха търговските санкции на американското правителство срещу Huawei. В крайна сметка компанията бе поставена в т.нар. „черен списък“, като търговското ембарго срещу компанията продължава и през 2021г.

Създаването на HarmonyOS е част от стратегията на Huawei да конкурират Android с алтернативна операционна система. В дългосрочен план китайския производител вижда голямо бъдеще в софтуера, който ще е достъпен и за други брандове в страната като Oppo, Vivo и Xiaomi.

 

 

Наложените санкции попречиха на Huawei да се превърнат в световен лидер в пазара на смартфони. Новите устройства на компанията нямат достъп до Google Play и Google Mobile Services (GMS), което представлява сериозен проблем за производителите извън Китай. Първата версия на софтуера бе представена през август 2019г.

Операционната система е с отворен код и е базирана на Linux по същия начин, както Android. Последните данни разкриват, че интерфейса на HarmonyOS взаимства дизайнерски елементи и ще наподобява визията на Android 10. Все пак е възможно публичната версия на HarmonyOS 2.0 да предложи и функционалности, които са част от Android 11. 

Пo време на Huawei China Ecological Conference 2021 ротиращият председател на компанията се похвали, че HarmonyOS ще предложи повече възможности от Android. Oчакванията са до края на годината да има повече от 100 млн. устройства на външни производители, които работят с HarmonyOS.