Google и Seagate ще ни предупреждават, ако HDD дисковете ни правят проблем

Seagate е водещ производител на хард дискове, докато Google ни предлагат разнообразна екосистема от приложения, които улесняват ежедневието на милиони потребители. Специалисти на двете компании сега комбинираха усилия в атрактивен проект, който ще опита да предложи ефективно решение на популярен проблем.

Новата система използва машинно обучение и алгоритмите на Google Cloud, за да опита да предвиди възможностите за крашване и възникване на грешки в хард дискове.

Ранното предупреждение може да спести много проблеми, особено в центровете за данни.

Въпреки известни критики към HDD-тата това е предпочитан избор в много сървърни конфигурации и основен обект на проекта между Google и Seagate. Анализатори от IDC прогнозират, че капацитета на центровете за данни ще се увеличи със 17.8% в следващите три години.

Иновативната ML система, която създават помага да се идентифицират потенциални откази на хард диска, за да се избегнат проблеми със запазените данни и облачната инфраструктура, информира TechRadar.

 

 

Софтуерните алгоритми на Google Cloud aнализират „здравословното“ състояние на хард дисковете, обръщайки внимание на някои от най-популярните типа грешки. Първата конфигурация на ML системата е базирана на AutoML Tables класификатор разработен специално за целите на проекта.

Проведените тестове показват 98% ефективност, като данните са въведени в Google Cloud. Инструментите на облачната услуга се съобразяват с ML и помагат автоматизирането на процесите за превенция. В дългосрочен план Google и Seagate се надяват да предложат и версия на софтуера за обикновените потребители, с които да следят живота на хард дисковете.

В заключение ще отбележим, че специалисти на Accenture също вече се присъединиха към проекта на Google и Seagate.