Историята на създателя на рансъмуер вирусите

Рансъмуер вирусите представляват изключително неприятна заплаха, която заключва компютрите и изисква плащане на определен откуп. Ако не се съгласите с условията няма как да възстановите достъпа до съхраняваната информация, която остава блокирана от хакерите. Представителите на бизнеса могат да се сблъскат със сериозни проблеми, ако допуснат подобен софтуер в своите компютърни системи.

Историята на рансъмуер вирусите е много по-богата, отколкото мнозина си представят.

Еди Уилемс работи в застрахователна компания в Белгия през декември 1989г. и става обект на първата подобна атака. След като инсталира флопи дискета очаква да види стандартните медицински доклади и научни разработки.

Няколко дни след това на екрана се появява съобщение, което информира Еди Уилемс, че трябва да плати $189 до пощенска кутия в Панама, за да възстанови достъп до компютъра. Въпросната флопи дискета е една от 20 000 хил. бройки предназначени за участници в AIDS конференция на Световната здравна организация (СЗО) предвидена да се проведе в Стокхолм, съобщава CNN.

 

 

Разследването на властите продължава седмици, тъй като много учени губят достъп до научни трудове, над които работят от години. В крайна сметка адресите, на които са изпратени дискетите водят до личността на Джоузеф Поп, който също се занимава с биология и е част от същия форум на СЗО.

Полицията повдига множество обвиненията срещу него, включително за изнудване и представлява първият регистриран случай на рансъмуер.

Конкретният мотив за създаването на зловредния софтуер не е известно, но някои медии твърдят, че Джоузеф Поп е кандидатствал за работа в организацията, но не е бил приет. Той е арестуван на Amsterdam Schiphol Airport и е екстрадиран обратно в САЩ, където е изпратен в затвора.