Хърватският президент с нова брутална атака срещу България

В четвъртък хърватският президент Зоран Миланович отхвърли забележките на София относно изявлението за Република Северна Македония и заяви, че София трябва да спре да „рита“ Скопие, пише македонското издание „Независен“, цитирано от „Фокус“.

„РС Македония е свикнала да я третират „изкупителна жертва. Някой, когото ритате отстрани ако имате вътрешнополитически проблем, който не можете да разрешите, винаги можете да ударите Македония. Това е погрешно“, каза Миланович, отговаряйки на журналистически въпрос.

Той подчерта, че РСМ е изпълнила всички демократични условия за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Хърватският президент разкритикува България с тежки думи по време на срещата на върха на процеса Бърдо-Бриони в понеделник, заявявайки, че София обуславя влизането на Македония в ЕС с „промяна в учебниците по история“.

Гръмна голям международен скандал след тези думи на президента на Хърватия за България

По неговите думи, „тази държава и този народ са платили много висока цена досега“.

„Играят много примерно и според правилата. Те са изпълнили всички демократични условия, които можем да си представим, това е многонационална общност с много албанци и това сътрудничество е примерно“, добави Миланович.

Той също така припомни, че РСМ, наред с други неща, „се покори на гръцките искания Северна да бъде поставен пред името Македония“.

„Най-накрая бяха приети в компанията на мъртвите поети и сега това състояние на нещата наистина навлиза в едно интимно пространство“, каза президентът, аргументирайки се, че страната е „жертва на липса на интерес и, ако щете, на елементарни съпричастност“.

„Това не се прави през XXI век. Това абсолютно не е основата за утрешното съжителство в Европейския съюз“, обяснява още Миланович.

Той направи паралел с натиска на Словения по време на процеса на присъединяване на Хърватия към ЕС, като каза, че условията са били „рационални, може би и меркантилни“.

„Но това е позволено, тя никога не ни е потапяла с намерението да ни удави“, каза Миланович.

Той също така заяави, че всеки мисли това, което той казва и че става въпрос само за това кой се е осмелил да го каже, тоест, ако не е посмял, защо не е посмял. „Бих искал другите да кажат това, всички коментират в кулоарите и са отвратени“, разкри Миланович.