Кога да очакваме ъпдейтите към Android 12

Активната разработка на Android 12 започна още през февруари. След няколко тестови версии Google вече са готови с Beta клиента на операционната система. По този начин се слага началото на финалната фаза от създаването на Android 12, в която се предоставя публичен достъп на повече потребители до софтуера.

Обратната връзка с ще има важно значение за Google преди официалната премиера за смартфоните от последно поколение, която е предвидена през септември.

Тестването на бета версията на Android 12 ще предостави достъп до функциите и подобренията, които ще могат да се използват от собствениците на Android след месеци. Компанията се нуждае от повече време, за да отстранява бъгове и гарантира оптимизацията на всички елементи от интерфейса.

Устройствата от Google Pixel серията ще са първите, които ще получат ъпдейт към Android 12. Очаква се също така Google Pixel 6 и Google Pixel 6 Pro да работят с преинсталирана версия на операционната система, когато стартират продажбите им на пазара.

 

 

Според официалната информация на Google последните три поколения на смартфоните Pixel, включително Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a и Pixel 3a XL ще работят с Android 12. Другите производители не са предоставили график за планираните ъпдейти към настоящите устройства, които предлагат на пазара.

Все пак присъединяването към Android 12 Beta програмата е ясна индикация за намеренията на компаниите. Някои известни брандове вече се присъединиха, като сред тях са Asus, Nokia, Oppo, OnePlus и Xiaomi. Алтернативни производители като Tecno, Sharp, TCL, Vivo и ZTE ще тестват бета версиите на Android 12 на поне едно устройство.

Xiaomi ще актуализират Mi 11, Mi 11 Ultra, Mi 11i и Mi 11X Pro с приоритет, а след това ще преминат и към по-старите си смартфони. Realme GT и Oppo Find X3 Pro също ще бъдат едни от първите устройства с финалната версия на Android 12.

Nokia използват „чист“ Android, което създава предпоставки да разпространяват най-бързо актуализациите към своите смартфони.