Старите модели смарт часовници на Samsung няма да получат Wear OS, а ъпдейти към Tizen OS за период от три години

Световният пазар на умни часовници продължава да се доминира от Apple. Алтернативно решение са устройствата с Wear OS, която се разработва от Google. Някои водещи производители предлагат собствени софтуерни решения на потребителите. Samsung не са изключение, като последните представители на Galaxy Watch бранда оперират под управлението на Tizen OS.

Все пак се подготвя стратегическа промяна в плановете на компанията, която официално обяви важно партньорство с Google. Двете компании съвместно ще опитат да направят Wear OS по-атрактивна платформа за крайния потребител. Samsung и Google желаят да комбинират най-големите предимства на своите софтуерни технологии в унифицирано UI изживяване.

Съобразно параметрите на сътрудничеството им новите смарт часовник от серията Galaxy Watch вече още работят с Wear OS, вместо с Tizen OS, както досега, информира xda-developers. Вече е стартирала активната работа над следващата версия на операционната система, както и оптимизиране на техническите възможности на софтуера с поддръжка на повече чипсети и фитнес сензори.

 

 

Хардуерната интеграция вече ще гарантира, че приложенията се стартират с приблизително 30% по-бързо. Това позволява използването на анимации и ефекти, които не бяха възможни досега в интерфейса на Wear OS. Новото поколение устройства ще имат по-дълъг живот на батерията и по-широк набор от функционалности.

Google също така ще актуализират своите приложения за операционната система и ще задълбочат партньорствата си с водещи разработчици като Spotify.

В същото време Samsung потвърдиха, че настоящите смарт часовници няма да получат ъпдейт към Wear OS. Вместо това ще бъдат разпространявани периодични актуализации към Tizen OS за период от три години.

Първите нови устройства на Samsung, които се възползват от Wear OS ще бъдат представени през есента. Допълнително ще научим повече детайли за конкретните планове на компанията. Fitbit вече са собственост на Google и подготвят премиерата на ново устройство, както и Wear OS приложение.

Всичко това може да възстанови интереса на останалите Android производители към софтуера за умни часовници на Google.

 

Още от Digtial: Какво се крие зад технологията за измерване на химическите показатели на тялото в смарт часовниците