Акциите на Seagate и Western Digital поскъпнаха рязко заради бум в търсене на твърди дискове за криптовалутата Chia

Seagate и Western Digital са водещи производители на хард дискове и SSD-та, които продължават да водят сериозна конкуренция за привличане на нови потребители. Двете компании сега се оказаха необичайните печеливши от популярността на виртуалната валута Chia в Китай. За разлика от традиционният метод за копаене на биткойн в този случай не се разчита на огромно количество електричество или мощен хардуер.

Вместо това China функционира като използва капаицитета на хард дисковете в устройствата.

Тази специфична особеност вече предизвика внушителен ръст в цената на твърдите дискове и SSD-тата по цял свят. Търгуването на Chia е активно от няколко седмици, като „Proof of Space and Time“ механизма, на който е базирана криптовалутата обещава по-екологичен подход от биткойн.

Големият интерес на потребителите към Chiа доведе до сериозен недостиг на HDD и SSD-та, които трудно могат да се открият в мрежите на големите търговски вериги в Китай, като JD.com, Alibaba и Pinduoduo, информира BusinessInsider.

 


 

Много хора предварително се запасиха със сериозни количества хардуер преди премиерата на криптовалутата, което допълнително увеличи цената. Развитието на тези процеси допринесе за ръст в стойността на акциите на Seagate и Western Digital от респективно 8.25% и 7.75%.

Генерирането на Chia изисква огромно количество от данни, като според някои анализатори са нужни около 40 дни, за да се претовари напълно 512GB SSD диск. Сходна е ситуацията и с класическите хард дискове, което едновременно увеличава търсенето и провокира недостиг в търговките мрежи.

Цените на различните представители на портфолиото от хард дискове и SSD-та, които предлагат Seagate и Western Digital в страната също се очаква да продължи да расте. Покупката на огромни количества хардуер от малък брой потребители може да създаде дългосрочни проблеми с доставките.

Това важи в най-голяма степен на хард дисковете с 8TB, 12TB или повече памет, които са най-ефективи за генерирането на Chia.