Разкриха защо Бил Гейтс е напуснал борда на директорите на Microsoft

Някои членове на борда на директорите на Мicrosoft лансираха различна версия за напускането на Бил Гейтс. Според тях причината съоснователят на технологичния гигант да се оттегли е провеждането на разследване за предполагаема афера със служителка. Е крайна сметка Бил Гейтс подава официално своята оставка през март 2020г. или няколко месеца преди да бъде приключено разследването.

Данни на WallStreetJournal разкриват, че борда на директорите на компанията наема адвокатска кантора през 2019г. Основното задължение на юриостите е да проверят достоверността на думите на служителка, която твърди, че в продължение на години е поддържала сексуална връзка с Бил Гейтс.

Името на въпросната служителка остава тайна, но се смята, че тя е поискала писмото ѝ да бъде прочетено от Мелинда Гейтс. Няма информация дали бишвата съпруга на Бил Гейтс се е запознала с обвиненията. Историята придобива съвсем различен смисъл в контекста на развода между Бил и Мелинда Гейтс, който бе обявен скоро и изненада мнозина.

 

Говорител на компанията потвърди пред WSJ, че са получили данни за предполагаема връзка на Бил Гейтс със служителка през втората половина на 2019г. Комитет на Управителния съвет взема решение да се направи по-детайлно разследване, което предшества наемането на адвокати. Докато тече този процес Microsoft са оказвали „широка подкрепа“ на служителката, която се е съгласила да даде публичност на ситуацията.

В същото време официален говорител на Бил Гейтс отхвърли категорично обвиненията. Според него решението на съоснователя на Microsoft да се оттегли от борда на директорите не е свързано по никакъв начин с неговия личен живот. Случката, обаче е накарала някои членове на борда да вземат решение, че присъствието на Бил Гейтс в ръководното тяло „вече не е подходящо“.

С течение на времето започва да се появява повече информация, като Бил Гейтс напуска своята позиция преди да е готово официалното становище на разследването. Microsoft вече се ангажираха и да подобрят начина, по който разглеждат жалбите за тормоз, след като няколко жени споделиха негативния си опит във вътрешната имейл верига.

 

Oще от Digital: Защо Бил Гейтс предпочита Android пред iOS