Компютърен ентусиаст показа, че видео картата NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti може да поддържа до 22GB GDDR6 памет

Един от най-бързите и лесни начини да увеличите производителността на компютъра е да ъпгрейднете паметта. Необходими са само няколко минути да извадите стария модул, за да го смените с нов и да се наслаждавате на по-висока скорост.  Не е изненадващо, че това е един от първите ъпгрейди за много собственици на хардуер.

VIK-on е името на ентусиаст, който вече демонстрира как е възможно да се увеличи капацитета на видео карти от популярни серии като GeForce RTX 2070 и RTX 3070.

Следващият амбициозен проект е да провери дали същият процес може да се приложи на още един модел на NVIDIA. За целта VIK-on купува повредена версия на GeForce RTX 2080 Ti, която не иска да се стартира.

Когато подменя всички липсващи компоненти и възстановява GPU модула започва да заменя всеки един от памет модулите. Продължаващият недостиг на чипове памет затруднява намирането на 16Gbit модули, с които да бъдат сменени 8Gbit паметта на GeForce RTX 2080 Ti, съобщава VideoCardz.

 

 

Вместо това VIK-on прибягва до употребата на Samsung K4Z80325BC-HC14 с 1GB памет. Създаването на лентов мод позволява да се подмами GPU BIOS модула да поддържа повече памет. Тестовете демонстрират, че е възможно системата да има повече от 11GB RAM, но не успява да проведе пълния експеримент, тъй като неговата видео карта е силно повредена.

Все пак VIK-on показва, че технически е възможно видео картата да има два пъти повече памет, но системата може да не е достатъчно стабилна за ежедневна употреба. В заключение ще отбележим, че модифицираната видео карта преминава успешно бенчмарк теста SuperPosition.