Започна масовото производство на процесора Apple M2

Apple сложиха край на дългогодишното си партньорство с Intel в световния пазар на компютри. Компанията представи официално Apple M1 процесора, който е създаден с технологии на ARM, Припомняме ви, че това е чип създаден с 5-нанометрова технология, който има 16 млрд. транзистора.

Конфигурацията на Apple M1 включва четири ядра, които се грижат за най-тежките задачи и още четири, спомагащи за дългия живот на батерията.

Специален модул гарантира извършването на сложни графически изчисления и обработка на данни с изкуствен интелект.

Първата версия на MacBook Air, която използва хардуера осигурява до 15 часа време за сърфиране в интернет и около 18 часа за гледане на видео с едно зареждане на батерията. В същото време Apple M1 предлага сериозни подобрения в скоростта и петкратно по-добра графична производителност.

Премиерата на Apple M1 e само първата стъпка от транзиция, която ще отнема около две години. Всички бъдещи версии на MacBook ще използват модифициран на хардуер на ARM, вместо процесори, които са произвeдени от Intel.

 

 

Последните данни на Nikkei разкриват, че е стартирало масовото производство на Apple M2. Целият процес е доста бавен и анализаторите очакват първите реални доставки на хардуера да стартират през юли, съобщава 9to5mac. Това oзначава, че предстоящата версия на MacBook, която ще бъде представена през есента ще работи с Apple M2.

Очакванията са отново да видим CPU, GPU и Neural Engine модули, които са съчетани в един чип, както при Apple M1. Настоящата конфигурация от осем CPU и същия брой GPU ядра ще бъде променена. Според непотвърдена информация Apple M2 може да бъде 20-ядрен процесор и да се превърне в най-бързия чип за лаптопи в индустрията.

Въпрос на време е хардуерните разработки на Apple да доведат до премиерата на 32-ядрени чипове  за Mac Pro и iMac Pro. В заключение ще отбележим, че през есента ще бъдат представени 14″ и 16″ устройства от MacBook серията с актуализиран дизайн и Apple M2 процесора.

 

Oще от Digital: Бенчмарк тестове показват, че Apple M1 превъзхожда конкурентните процесори на Intel и AMD