Броят на смарт устройствата ще изпревари населението на Земята до 2022г.

Все повече потребителите използват активно в ежедневието си няколко смарт устройства. Технологиите вече стават част от домовете ни, което също допринася за тези процеси. Анализатори от Gartner дори направиха любопитна прогноза, че до края на годината ще бъдат продадени 6.2 млрд. умни джаджи.

Голям принос за достигането на тези резултати ще има социалната изолация и популярността на приложенията за видеоконференция и дистанционно обучение. Според информацията на Gartner цифрата ще продължи да се увеличава с поне 125 млн. повече доставки през 2022г.

Новият доклад на Gartner обръща внимание на засиления интерес към тестването на по-гъвкави форм фактори като водещ фактор за солидните продажби на смартфони. Очаква се и стабилизиране в традиционния сегмент на настолните компютри. Всичко това кара анализаторите да очакват продажбите на смарт джаджи да достигнат до 6.4 млрд. през следващата календарна година.

Изграждането на 5G инфраструктурата и навлизането на повече устройства с поддръжка на технологията ще продължи да има важно значение за индустрията.

 

 

Световните продажби на смартфони отчетоха 2.6% спад от 4.32 млрд. през изминалата година. Oт Gartner прогнозират доставките да преминат границата от 4.45 млрд. до края на 2021г. Популяризирането на 5G устройства ще е водещия фактор в този пазарен сегмент.

Представителите на бизнеса са доста активни в купуването на 4G/5G базиран хардуер. Според Gartner ще бъдат реализирани продажбите на 495 млн. компютъра на световния пазар през 2021г., а година по-късно доставките ще се свият до 470 милиона. За сравнение доставките на компютри бяха 552 млн. (2019г.) и 522 млн. (2020г.)

Продажбите на лаптопи и таблети ще генерират 8.8% и 11.7% ръст до края на 2021г.