Как технологията Wi-Fi ще ни следи през 2025г.

Безжичните технологии вече са неизменна част от домове ни, позволявайки умните джаджи да бъдат постоянно свързани и да комуникират помежду си. Вече използваме все повече IoT базирани устройства, като рутери, термостати, смарт високоговорители и дори умни ключалки. Наличието на приложение, с което от смартфона да регулирате работата на всички останали устройства е доста полезно.

Това вече е реалност, тъй като милиони хора по цял свят изполват този начин за управление на телевизорите, мобилните устройтва и джаджите с Интернет на нещата.

Всичко казано дотук е възможно благодарение на Wi-Fi технологията, чрез която безжично свързаме своите устройства.

Първата публична версия на Wi-Fi е налична през 1997г. Досега безжичната технология отчете впечатляващи подобрения в обхвата, скоростта и съвместимостта с нови устройства. Следащата иновация, която ни очаква  е свързана с възможността Wi-Fi джаджите постоянно да следят и усещат какво се случва около тях.

Toва е едовременно полезно, но също така крие рискове за потребителите.

 

 

Иновацията ще позволи откриването на човешко присъствие, разпознаване на различни активност, проследяване на обекти и др. Функцията ще анализира околните безжични сигнали, за да се ориентира в пространството. Технологията може да се превърне в мащабно средство за шпиониране на потребителите, без дори да осъзнават какво се случва.

Wi-Fi сигналите могат да проникнат и преминават през твърди предмети, включително през стени, както и да оперират без необходимостта от светлина. По този начин следващите версии на технологията могат да извличат данни за активността ни по много начини, включително движението, натискане на клавиатура, разпознаване на жестове и др.

Следващата версия на Wi-Fi ще бъде представена в края на 2024г. В заключение ще допълним, че има над 500 млн. публични Wi-Fi горещи точки, които могат да се използват като мащабно средство за следене на потребителите.

 

TagsWiFi