Kaкви грешки допускаме при избора на пароли

Паролите са основния инструмент, с който потребителите могат да се предпазят от хакери. Биометричните технологии също са подходящо решение, което може да гарантира сигурността на личните ни данни. Въпреки това постоянно ставаме свидетели на мащабни атаки, при които изтича информация за милиони профили онлайн. Така например скоро изтекоха личните данни на 533 млн.

потребители на Facebook.

Една от основните грешки, които потребителите допускат е използването на една парола за няколко профила. В конкреният случай, ако сте жертва на хакерската атака във Facebook бихте предоставили достъп и до акаунта си в Google, ако паролата е идентична. Изтичането на информация е сериозен проблем, който е възможно да има и финансови измерения, но е подценяван от доста хора.

Комбинации от типа „1234“, „password“ и „1111“ e oчевидно, че няма как да отговорят на високите изисквания за сигурност през 2021г.  Оказва се, че голям брой потребители използват с името на домашните си любимци като парола за проифлите в интернет, съобщава BGR.

 

 

Ново проучване проведено от National Cyber Security Centre (NCSC) показва, че 15% от участниците използват името на животните си на поне един онлайн акаунт. Приблизително същият процент (14%) имат имената на други членове от семейството, като 13% от анкетираните признават, че избират важна дата от живота си като парола. Около 6% от комбинациите включват „password“ или „123456“.

Имената на спортни отбори е предпочитание на 9% от потребителите, като любимото телевизионно шоу е избор на 5% от участниците в изследването на NCSC. Aвоматизираните системи, които използват хакерите са в състояние за минути да разпознаят подобна комбинация.

Полезен съвет е да използвате по-дълги комбинации и неочаквания съчетания от символи, за да се чувствтате сигурни в дигиталното пространство.