Може ли Аpple да превърне iMessage в социална мрежа в платформата iOS15

Apple подготвят няколко големи софтуерни ъпдейта на iPhone и iPad. Повече детайли за новостите ще разберем на WWDC 2021 конференцията през юни. Основен акцент на събитието ще бъдат iOS 15 и iPadOS 15, когато ще видим и първи видео демонстрации. Потребителите ще разполагат с много по-удобен начин да управляват нотификации, но също ще имат достъп до обновен iPad Home Screen на iPad.

Промените ще обхванат още Lock Screen менютата, като Apple ще обърнат внимание и на подобряване на сигурността на потребителите. Предстоящите ъпдейти се разработват от компанията с кодовото име „Sky“. Нова функция ще позволи да избираме и въвеждаме различни предпочитания за нотификациите съобразно статуса на устройствата.

По този начин уведомленията ще се съобразяват дали сте активирали Sleep Mode или Do Not Disturb режимите, като респективно възпроизвеждат или се въздържат от звуков сигнал. Функцията ще позволи да създаваме автоматични отговори на съобщения, съобразно техния статус, което сега е възможно само когато шофираме.

 

 

Началният екран на iPad ще претърпи сериозни промени и вероятно ще предложи най-накрая опция за използване на уиджети. Припомняме ви, че това вече е възможно с премиерата на iOS 14. Oт Bloomberg твърдят, че това ще бъде най-сериозния ъпдейт в Home Screen на таблетите  от десетилетие насам.

Допълнително меню ще предоставя достъп до полезна информация как мобилните приложения използват личните данни. Оптимизации в Lock Screen освен нови функционалности ще позволят да виждате тази информация без дори да отключвате устройствата. Идеята е сходна с т.нар. „Privacy Nutrition Labels“, които са достъпни за iPhone от края на 2020г.

Apple ще показват в детайли информацията, която изисква всяко инсталирано приложение. Конференцията с разработчиците вероятно ще е свързана и с ъпдейти на tvOS и macOS. В заключение ще отбележим, че приложението iMessages също ще бъде ъпдейтнато, като целта на Apple е да функционира повече като социална мрежа, за да се конкурира с WhatsApp и Facebook.

 

Oще от Digital: iOS 14 вечe е инсталирана на над 90% от всички смартфони iPhone