Хеликоптерът NASA Ingenuity извърши първия хоризонтален полет на Марс

NASA продължават да пишат история на повърхността на „червената“ планета. Вече ви съобщихме за първия полет на хеликоптера на Марс. Aмбициозните планове на учените предиждат доста натоварен график на машината. Космическата агенция сега потвърди за още един успешен експеримент.

За разлика от предходния полет този път продължителността е 51.9 секунди, като Ingenuity извършва някои допълнителни маневри.

Това е първият контролиран полет в хоризонтална посока, който е по-дълъг, извършване се на по-голяма дистанция и включва повече движения. Първоначалните данни от телеметрията показват, че NASA Ingenuity е постигнал поставените му цели. Вторият полет отново се извършва на т.нар. „Wright Brothers Field“, посветен на братята Райт.

Излитането на машината става в същия час в 12:33 марсианско време. Машината се издига до пет метра височина, което е с два метра повече от първия тест. След като се задържа кратко във въздуха системата за управление извършва лек 5-градусов наклон. Това позволява на тягата от въртящите се ротори да ускорят летателния апарат странично за два метра.

 

 

Достигането до крайната точка е съпътствано от няколко движения на камерата в различни посоки, като след това Ingenuity се връща до центъра на площадката, от която излита. На пръв поглед това може да не прозвучи като голямо постижение, но извършването на контролиран полет на Марс е изключително сложна задача.

Въпреки, че гравитацията на планетата е една трета от тази на Земята е необходимо хеликоптера да лети с помощта на атмосфера, която е 1% от плътността на нашата планета. Учените тепърва ще анализират постъпилата информация от първите полета. тъй като в следващите дни са предвидени още тестове на марсианския хеликоптер.

Най-важният извод, че апаратурата и технологиите на Ingenuity работят в суровите условия на Марс, както учените са очаквали.

 

Oще от Digital: NASA вече може да създава кислород от въглеродния диоксид на Марс