DDR4 RAM паметта е следващия хардуерен компонент, който се очаква да поскъпне

Геймърите продължават да са изправени пред сериозен недостиг на компоненти, особено по отношение на видео картите от последно поколение. Представителите на NVIDIA GeForce RTX 30 Series е твърде трудно да бъдат открити във водещите търговски вериги. Наличният инвентар е лимитиран и се изкупува твърде бързо, но също така допринесе за ръст в цените на хардуера.

В интернет могат да се открият оферти за NVIDIA GeForce RTX 3080 на цени, които надхвърлят значително реалната стойност.

AMD също са засегнати и изпитват проблеми с дистрибуцията на видео карти от последно поколение. Внушителният интерес към генерирането на криптовалутата от началото на пандемията на свой ред допринася за влошените доставки.

Пазарните наблюдатели не очакват стабилизиране в следващите месеци, като от TrendForce дори прогнозират ръст в цената на още един ключов хардуерен компонент. Това е DRAM паметта и развитието на процесите ще се отрази на всички водещи производители в световен мащаб.

 

 

Вече ви съобщихме, че цената на DRAM паметта ще се увеличи с 13-18% през второто тримесечие на 2021г. Актуалната ситуация, обаче е принудила ревизия в оценката на TrendForce. Проблемите във веригата за доставки ще доведат до допълнително оскъпяване на крайната цена на DRAM памет за компютри. Вместо първоначалните 13-18% анализаторите вече очакват ръст от порядъка на 23-28%, съобщава TechRadar.

Новият доклад прогнозира и допълнително 5% увеличение на DRAM за сървъри, с което цената ще отбележи ръст от максимум 25%. Прогнозите обхващат второто тримесечие на календарната година. Високото търсене на потребителите ще продължи, като кризата с недостига на полупроводници изглежда ще се усложнява.

Ревизираната оценка на TrendForce означава, че цената на 16GB DDR 3200 RAM модул с актуална цена от $114 вече ще струва $146. В заключение ще допълним, че по-високата цена на DDR4 RAM паметта ще се отрази на много хардуерни продукти на производителите през 2021г.