Недостигът на чипове в индустрията ще продължи до 2023г., според TSMC

TSMC са водещ производител, който произвежда хардуер за най-големите технологични компании. Брандове като Apple, NVIDIA, Qualcomm и Broadcom са само някои от имената на най-големите им клиенти. От месеци индустрията е засегната от недостиг на полупроводници, който продължава и в момента. 

Представители на компанията изразиха официалната си позиция, че проблемите няма да бъдат отстранение до края на годината.

TSMC предупредиха, че недостига в пазара на полупроводници ще продължи и през 2022г., съобщава Bloomberg. Компанията също така потвърди, че всичките им производствени съоръжения оперират на пълни обороти.

Търсенето продължава да бъде изключително високо и надвишава актуалните възможности за продукция на хардуер. Qualcomm вече потвърдиха, че не могат да отговорят подобаващо на високото търсене, като Apple също се оплакаха от недостатъчно компоненти за своите устройства.

Повечето технологични компании са засегнати от проблема и тепърва ще се търсят дългосрочни решения за справяне с кризата.

 

 

Повече от половината приходи за TSMC идват от производството на хардуер със 7-нанометрова технология, използвана за създаването на популярни продукти като AMD Ryzen процесорите. Данните от първото тримесечие показват, че 45% от печалбата е свързана с хардуер за смартфони, докато 35% идва от производителите на компютри.

TSMC са одобрили бюджет от $30 млрд. за построяване на нови фабрики в следващите месеци. Модернизирането на съоръженията е много важен елемент от стратегията на компанията да привлича нови клиенти. Taйванският производител отчита ръст в нетната печалба от 19% през януари-март, които достигат до $4.9 млрд.

Амбициозната цел на TSMC е да продължат да поддържат среден годишен ръст между 10% и 15% в следващите пет години. За да го направят компанията смята да изпревари своите конкуренти в преминаването към 3-нанометрови технологии.