Шефът на Toshiba подаде оставка

Главният изпълнителен директор на Toshiba се оказа принуден да напусне доброволно своя пост. Изненадващата новина се появява само седмица след като бе получена оферта за придобиване от CVC Capital Partners. Според данни на Nikkei предложението е било с 30% по-висока цена от пазарната стойност на Toshiba и надхвърля $20 млрд.

Оттеглянето на досегашния шеф Нобуаки Куруматани също така идва месец след като инвеститори поискаха независимо разследване срещу най-важния човек в Toshiba.

Конкретният повод са съмнения, че Нобуаки Куруматани е принуждавал хора да гласуват за неговото преизбиране на последната среща с акционерите през 2020г.

Напрегнатата обстановка създаде опасения за спад в стойността на акциите на Toshiba на борсата и респективно дългосрочни проблеми за Toshiba. Вече е известно името и на наследника на главния ипълнителен директор и това е Сатоши Цунакава.

 

 

Той е един от най-опитните бизнес мениджъри в компанията, който досега бе председател на Toshiba. Все още няма детайли какво ще се случи с офертата на CVC Capital Partners и дали разговорите между двете страни могат да продължат. Припомняме ви, че Нобуаки Куруматани е първият шеф, който преди това не е работил в компанията.