Seagate е първата компания в света продала хард дискове с капацитет 3ZB (зетабайта)

Seagate са водещ производител на хард дискове, който продължава да доминира трендовете в технологичната индустрия. Компанията води сериозна конкуренция с Western Digital и има амбициозни планове как да подобрни бъдещите HDD-та. Инвестициите в „Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR)“ технологията се очаква да гарантират в дългосрочен план лидерската позиция на компанията.

Докато очакваме да разберем какви изненади са ни подготвили от Seagate разбираме за още едно впечатляващо постижение.

Това е първият бранд в индустрията, който е реализирал продажбите на хард дискове с общ капацитет от 3 зетабайта. За да достигнат до 1ZB на Seagate са необходими повече от 36 години, след основаването си през 1979г.

След това са нужни 48 месеца преди цифрата да бъде удвоена. Настоящият рекод изисква още две години за преминаването от 2ZB към 3ZB. Припомняме ви, че един зетабайт е еквивалента на 1000 екзабайта. В същото време 1ЕB е равен на 1000 петабайта, като 1PB е 1000 терабайта.

 

 

Според официалните данни на компанията продадените досега хард дискове от компанията осигуряват достатъчно пространство за 7 трилиона MP3 парчета. Потребителите биха могли да запазят повече от 60 млрд. видео игри или да изглеждат 30 милиарда клипа с 4K резолюция.

В момента твърд дисковете с 10ТВ са едни от най-търсените, като са необходимо 300 млн подобни модула, за да се достигнат 3 зетабайта, съобщава TechSpot. Ако бъдат разположени едни върху друг биха се издигали на височина от 44 хил. километра.

Това ще е достатъчно за обиколка на Земята. На този етап Seagate е единствената компания с подобно постижение. Големият им конкурент Western Digital все още не са разкрили колкот твърди диска са продали в своята история.