Цената на DRAM паметта ще се увеличи с 13-18% през второто тримесечие на 2021г.

Доставчиците на компоненти са изправени пред неочаквано напрежениe от началото на годината. Ако ситуацията не се стабилизира скоро може да очакваме ръст в цената на редица продукти в сегмента на потребителската електроника. Най-засегнати са производителите на полупроводници, както и големите имена в автомобилната индустрия.

Високото търсене и недостатъчния инвентар на GDDR6 RAM влияе негативно на доставките на видео карти, но също на конзолите Sony PS5 и Xbox Series X.

Пазарни наблюдатели от TrendForce са уверени, че проблемите ще обхват още повече производители през второто тримесечие на 2021г.

Анализаторите предвиждат цените на DRAM памет за компютри да отчетат ръст от 13-18% в периода април-юли. Тези стойности ще очертаят задълбочаване на кризата, тъй като през първото тримесечие увеличението е едва 3-8%. Все пак търсенето на крайния пазар за DRAM остава високо, като подобни процеси обхващат и сегмента на центрове за данни.

Производителите остават консервативни за плановете си в следващите месеци, съобщава Digitimes.

 

Купувачите на DRAM ще поддържат относително ниски нива на запаси още около 4-5 седмици и ще продължат да натрупват инвентар в очакване на оскъпяване на хардуера. Нарастващото търсене на памет за смартфони и сървъри ще изостри проблема през второто тримесечие.

Този период обикновено е пиков за центровете данни, като цената ще се увеличи с повече от 20%. Сходни процеси се забелязват и при мобилната DRAM, но темповете са много по-бавни. Базовите модули с 8GB DDR4 RAM ще поскъпнат с минимум 15%, което означава, че цената ще надхвърли $30.

В последните шест месеца 4Gb DDR4 са увеличили цената си с над 70%, докато при 2Gb DDR3 самият ръст надхвърля 100% от началото на годината досега. Процесите вероятно ще продължат и през втората половина на 2021г, но поскъпването ще е с по-ниски стойности, в сравнение с периода април-юни.